KONKURS DLA CZŁONKÓW KLUBU NAUCZYCIELA

WYNIKI KONKURSU DLA CZŁONKÓW KLUBU NAUCZYCIELA

Znamy już wyniki konkursu dla członków Klubu Nauczyciela do wydarzenia Ladies Night „Bulion i inne namiętności”. 

 

Oto lista laureatów:

 

KINO ZWYCIĘŻCZYNI
Bielsko-Biała Paulina M.
Bydgoszcz Renata K
Częstochowa Jurajska Emilia C.
Gliwice Iwona P.
Katowice Silesia Aneta S.
Krakó Bonarka Alicja G.
Lraków Kazimierz Monika F.
Lublin Plaza Anna P.
Łódż Marta W.
Poznań Plaza Angelika M.
Rybnik Agnieszka K.
Starogard Gdański Patrycja S.
Toruń Plaza Natalia S.
Wałbrzych Katarzyna M.
Warszawa Arkadia Ewa P.
Warszawa Mokotów Anna S.
Wrocław Wroclavia Anna K.
Zielona Góra Monika B.

 


TYTUŁ: Bulion i inne namiętności
DATA PREMIERY: 24.05.2004 r.
GATUNEK FILMU:dramat, romantyczny
OBSADA: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Pierre Gagnaire

 

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz", „Zapach zielonej papai") udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności" (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia. Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą

przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!