KONKURS DLA CZŁONKÓW KLUBU NAUCZYCIELA
WYNIKI KONKURSU DLA CZŁONKÓW KLUBU NAUCZYCIELA
Znamy już wyniki konkursu dla członków Klubu Nauczyciela do wydarzenia Ladies Night „Bulion i inne namiętności”.
Oto lista laureatów:
KINO | ZWYCIĘŻCZYNI |
---|---|
Bielsko-Biała | Paulina M. |
Bydgoszcz | Renata K |
Częstochowa Jurajska | Emilia C. |
Gliwice | Iwona P. |
Katowice Silesia | Aneta S. |
Krakó Bonarka | Alicja G. |
Lraków Kazimierz | Monika F. |
Lublin Plaza | Anna P. |
Łódż | Marta W. |
Poznań Plaza | Angelika M. |
Rybnik | Agnieszka K. |
Starogard Gdański | Patrycja S. |
Toruń Plaza | Natalia S. |
Wałbrzych | Katarzyna M. |
Warszawa Arkadia | Ewa P. |
Warszawa Mokotów | Anna S. |
Wrocław Wroclavia | Anna K. |
Zielona Góra | Monika B. |
TYTUŁ: Bulion i inne namiętności
DATA PREMIERY: 24.05.2004 r.
GATUNEK FILMU:dramat, romantyczny
OBSADA: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Pierre Gagnaire
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz", „Zapach zielonej papai") udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności" (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia. Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą
przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!